Feature Calgary Landscaping Projects | Tazscapes Transformation

ASPEN ESTATES | SW CALGARY

PAVING STONE PATIO | RETAINING WALLS | OUTDOOR KITCHEN | SOFTSCAPING

Nearly an acre lot with major grade issues, clients of this new home in Aspen Estates were in need of unique landscaping ideas for their new property.

We proposed a retaining wall system that not only acts as a functional piece for land drainage but also creates an aesthetic feature piece for the clients to enjoy their new yard.

The multi-tiered retaining walls on the North side of the yard naturally creates a central patio, while the extension of the existing exposed aggregate concrete underneath the deck defines the L-shaped outdoor kitchen and opens the space for dining. The Custom stonework was added to match the existing pillar within the outdoor kitchen, illustrating just one of the many construction details. The south side of the yard not only takes care of the land drainage by adding multi-level retaining wall planters but also delivers an open greenspace for the kids.


CAPITOL HILL | NW CALGARY

GARDEN LANDSCAPING | OUTDOOR WATER FEATURE | ARTIFICIAL GRASS

Small backyard space between a residence and detached garage, the clients had multiple landscapers and designers propose ideas that seemed over the top.

We proposed garden design ideas that would complement the existing concrete patio and give the clients something beautiful to look at year-round.

The feature piece is quite evidently the central water feature that acts like a sculptural art piece, giving the sounds of tranquility to the space. To compliment the water fountain, landscape feature boulders were placed to tie in with the synthetic lawn, thus giving this small backyard a simplistic, maintenance free and picturesque look.


PANORAMA HILLS | NW CALGARY

COMPOSITE DECK | CEDAR PERGOLA | CONCRETE PATIO | PRIVACY SCREEN

An existing square, pressure-treated deck was hanging on its last leg when the clients of this Panorama Hills home were look for the right deck builder in Calgary.

Tazscapes Inc proposed a three-tier space, two with composite decking for their new barbeque and dining area and a third tier – an exposed aggregate concrete patio – with a central gas line for a fire-table. Custom granite around the dining area gave a personal feel to the clients while the overhead pergola structure connected the three distinct spaces.

The suspended secondary pergola drew the eye upwards with unique shadow play and enhanced privacy.


SPRINGBANK | SW CALGARY

PAVING STONES | RETAINING WALLS | WATER FEATURE

With a major grade change in the backyard, the clients needed more patio space to enjoy the greenery that surrounds them.

TazscapesInc proposed a two-sided retaining wall step system that would account for the grade change while drawing attention to the central feature paving stone patio. The Roman Pisa wall continues along the sideyard and onto the front yard to build a strong aesthetic connection between the front yard and the backyard.

The unique feature to the central destination point is in the transitional composite wood boardwalks that has a water feature flowing underneath to give the impression of going over a bridge to get to the desired destination.


SPRINGBANK HILL | SW CALGARY

NATURAL STONE RETAINING WALL | STONE PATIO | CEDAR PERGOLA

With a brand new home, clients of this Springbank Hill home in Calgary were unsure of how to bring a more native and natural environment to their yard.

Taz proposed a natural rock retaining wall system that would not only satisfy the given site elevations, but also tie into the overall rustic theme of the yard. The cedar pergola matching the new cedar fence adds natural texture to the yard, revealing the central patio marked by a fire bowl.

A natural rock water feature bubbler nearby adds to the sounds of the space, while surrounding mature trees add to the fragrance of the yard thus enhancing the human senses.


WATERMARK AT BEARSPAW | NW CALGARY

NATURAL STONE RETAINING WALL | STONE PATIO | STAINED CEDAR PERGOLA

A major grade change between the neighbour and the client’s yard, opportunities were there for a feature area.

Taz proposed to utilize natural stone retaining walls with steps up to a destination point – a firepit patio that opens to panoramic mountain views.

By pushing the hill back, a paving stone patio below marked by a bold pergola defines the lounging space while allowing a nice flow pathway to the front driveway, as well as to the back door.


WEST HILLHURST | NW CALGARY

COMPOSITE DECK | PERGOLA | OUTDOOR KITCHEN | PRIVACY SCREEN

With a small area between their home and detached garage, the clients of this West Hillhurst home in Calgary were unsure of how to maximize their backyard space.

TazscapesInc proposed a two-level composite deck concept, which featured a built-in outdoor kitchen so his clients can have defined areas for eating, dining and lounging. Matching stonework on the custom outdoor kitchen and fireplace made a visual connection while the granite counter and bar tops were an elegant compliment to the stonework.

The addition of a cedar pergola above the dining area along with the privacy screen above the outdoor kitchen created an intimate private area for family and friends to enjoy the perfect outdoor oasis.